För närmare ett och ett halvt år sedan efterfrågade jag mer tysk öl på Systembolaget (och i Sverige i stort) och den önskan har idag gått i uppfyllelse. Knappast tack vare mig, men omständigheter av ett eller annat slag har gjort att Systembolaget känt sig skyldiga att bredda sitt sortiment med ett antal tyska öl. Som vanligt tycks de flesta av inköpen ha gjorts med enbart landet för ögonen, fullständigt urskillningslöst inför kvalitet eller vem den särskilda produkten var riktat till. Snarare än ett sätt att blidka kunder med ett intresse för Tyskland så har offerterna påmint mer om detta:
Alkoläsk riktar sig till stor del till ungdomar och ökar med all säkerhet deras alkoholkonsumtion. När den kom bedömde vi inte att den var nödvändig att ta in för kundernas skull. Tvärtom blev många föräldrar upprörda när vi började sälja alkoläsk. Men vi var tvungna. Statliga myndigheten Alkoholsortimentsnämnden ansåg att vi skulle göra oss skyldiga till diskriminering om vi vägrade att ta in alkoläsken.
Av de tretton (varav två är nygamla från de senaste åren) tyska öl som kommit in i ordinarie sortiment sedan hösten 2015 är tre pilsner, fyra om man räknar Martha Krieger. Samtliga kan kategoriseras tillsammans med äldre pilsner i sortimentet som König och Bitburger, och är vad man kan kalla slaskpils; substitut för en Carlsberg Export, men föga upphetsande för någon som tycker om tysk pilsner. Både König och nytillskottet Wernesgrüner bryggs dessutom under Bitburger Braugruppe.
Vi har ett sortiment som ska passa alla.
Av de tyska pilsnerna i sortimentet kommer fyra av sex i 33 cl-förpackning, något som Systembolaget sedan några år propsat för. Förmodligen som ett steg i att minska alkoholkonsumtionen (har läst något om att det i vissa fall rör sig om en möjlighet för importören att behålla en särskild öl i sortimentet). Detta format går särskilt illa ihop med mycket tysk öl, där de flesta lagerglas är tillverkade för att rymma 50 centiliter öl. Det minsta man kan begära, när Systembolaget försöker skapa något slags lilleputtland, vore att de skänkte bort glas i korresponderande storlek vid köp berörda produkter.
Vissa av inköpen har förvisso hållit rimlig klass, som Ayinger Celebrator, Commerzienrat Riegele Privat och Karmeliten Weizen-Doppelbock. Men av någon outgrundlig anledning verkar man se mycket av den tyska ölen som konkurrenter till mängdsäljande ljus burklager, vilket är ett stort hinder för många bryggerier/importörer. Utan påtryckningar och intensiv marknadsföring är det också svårt att se hur det skulle vara möjligt för öl som t ex Das Pils (??) att agera ersättare åt Sofiero eller Carlsberg.
Das Pils är tillsammans med Mountain Brews Hazy Lager exempel på internationell öl som skräddarsytts för en offert. Positiv som jag är kan jag med enkelhet föreställa mig ett scenario där Systembolaget har en egen serie kontraktsbryggd öl av hög kvalitet med charmiga, deskriptiva namn som ”Kellerbier” eller ”Veteöl” a la Blåvitt. Tvärtom är de båda ganska anonyma och dåliga för sin typ. I fallet Das Pils fyller den dessutom ingen funktion som nytillskott i sortimentet.
Hazy Lager kom in i ordinarie sortiment hösten 2016 under en offert med en uppskattad halvårsvolym på 90 000 liter, en hisnande mängd för en kellerbier men kanske förståeligt med tanke på att den med både pris och placering i butikerna är del av lågprissegmentet. Detta går igen med majoriteten av Systembolagets tyska öl (undantaget veteöl), man satsar på storproduktioner från bryggerigrupper istället för något som faktiskt kan intressera en öldrickare. Lustigt nog kan det vara så att Hazy Lager är på väg ut ur sortimentet, eftersom en offert inför hösten efterfrågar en kellerbier med beräknad halvårsvolym på 100 000 liter (!). Skräddarsytt igen eller blir det Köstritzer kellerbier (också från Bitburger Braugruppe)? Spänningen är olidlig.
Min lösning är fortfarande att låta flera produkter dela på en offert/plats; en omöjlighet till följd av urvalsprocessen och hela systemets stelbenthet. Och det lär tragiskt nog inte förändras.
Lyckligtvis är det åtminstone enklare och roligare att handla vin utanför Systembolagets sortiment, tack vare en större variation bland importörerna och i många fall flaskplock. För egen del är det hög tid att ge upp.
Kommentera